ÚvodAktuality

Aktuality Celá ČR

Gurmánská turistika je to pravé pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. V České republice najdete známé restaurace a kavárny, které se zaměřují na zahraniční kuchyni a nabídnou vám speciality ze všech koutů světa. Své místo zde má ale také česká kuchyně a regionální produkty a Čechy tolik oblíbené pivo a pivovary. Pokud preferujete spíše tekuté hrozny, pak vás jistě osloví vinařská turistika a pro ty náročnější s vás je tu zážitková gastronomie, která spojuje prvotřídní kuchyni s příjemným prostředím. Přinášíme vám aktuální trendy a novinky z oblasti gastronomie, stačí si jednoduše vybrat z naší exkluzivní nabídky.

Putování krajem vína po Malovaném kraji vás zavede na vinařské stezky i k otevřeným sklepům

Vydejte se jižní Moravou na putování za lahodným vínem. Na první květnovou sobotu 4. 5. 2024 je připraveno putování za víny z podlužních lesů a nivy řeky Moravy. Trasy vás zavedou z Moravské Nové Vsi do Průšánek, Josefova, Velkých Bílovic a do dalších sousedních obcí.
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov ve skále či na skalách, v jeskyni, v kapli, na vodě nebo na rozhledně? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Projeďte se v sobotu na kole mezi vinohrady

Poslední dubnová sobota 27. 4. 2024 bude patřit příznivcům oblíbené akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska. Jedná se o otevření cyklistické sezóny – trasy vedou napříč regionem a můžete se na nich pokochat okolní přírodou, navštívit vinné sklípky a další zajímavosti. Připraveno bude pět cyklistických tras a jedna pěší trasa pro turisty, kteří dávají přednost pohybu "po svých".
Gurmánská turistika, Zlínský kraj

Beskydská pivní stezka zahajuje turistickou sezonu 2024

V sobotu 27. dubna vstupuje již do sedmé sezony Beskydská pivní stezka. Trasy pro pěší i cyklisty se zastávkami spojenými s pivní kulturou mají už 700 kilometrů. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam můžete vyrazit.
Gurmánská turistika, Moravskoslezský kraj

Na Pražském hradě proběhne 1. května Svátek růžových vín

Moravská a česká růžová vína se i letos představí 1. května v Praze. Již dvaadvanáctý ročník oblíbeného Svátku růžových vín zahájí tradičně novou sezonu. Růžová vína budou pro návštěvníky připravena ve velmi atraktivní lokalitě Villy Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě. Svá růžová vína představí několik desítek vinařství, ochutnat můžete více než 100 vzorků. Vyzkoušet můžete také kombinaci růžových vín s vybranými lahůdkami. Svátek růžových vín je jednou z největších přehlídek tuzemských rosé, v Praze pak vůbec největší.
Gurmánská turistika, Praha

Mutěnští vinaři zvou na Den otevřených sklepů v búdách

Šestnáctý ročník Dne otevřených sklepů odzátkuje v sobotu 27. dubna láhve vinařů v Mutěnicích. Naskytne se tak možnost si projít a ochutnat vína ve více než čtyřiceti sklepích v jednom areálu. Přijeďte objevit malebné Mutěnsko, oblast, kde najdete stovky malých vinohradů, stovky búd malých vinařů i sklepů přímo pod domy ve vesnicích a stovky poctivých vinařů se skvělými víny!
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Ochutnejte tradiční krkonošské pokrmy

Kyselo, kucmoch, sejkory, houbový kuba nebo zelníky… to jsou tradiční pokrmy Krkonoš. Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.
Gurmánská turistika, Královéhradecký kraj

Sezóna chřestu je tady! Ten nejčerstvější pořídíte v Hostíně u Vojkovic

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku už vyrostl první letošní chřest! Na velkofarmě seženete „špargl“ od dubna do konce června. Kromě bílého a zeleného chřestu bude v průběhu chřestové sezóny pěstitel nabízet i nové odrůdy – koupíte tu také fialový chřest. Nenechejte si ujít oblíbené Chřestové a spolu s nimi i křenové slavnosti, které se letos uskuteční v sobotu 11. a v neděli 12. května 2024.
Gurmánská turistika, Středočeský kraj

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič.
Gurmánská turistika, Praha

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Gurmánská turistika, Praha

Vychutnejte si vepřové hody v pivovaru Velké Popovice

Chcete zažít atmosféru tradiční vesnické zabijačky? Vydejte se na výlet do minulosti – do doby, kdy k jaru na venkově neodmyslitelně patřila zabijačka, jak ji známe z idylických obrázků Josefa Lady. Jedinečnou příležitost připomenout si autentickou atmosféru, vůně a chutě nabídnou vepřové hody, které se konají v sobotu 20. dubna od 10 do 16 hodin v Pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy.
Gurmánská turistika, Středočeský kraj