ÚvodAktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Česko mezi řádky: Směšné lásky, Brno a Milan Kundera

Deset románů, z toho čtyři napsané francouzsky, povídky, dramata a čtyři svazky esejů: to je dílo Milana Kundery. Se seriálem Česko mezi řádky se vrátíme do jeho rodného města Brna. Právě tam, v kavárně Bellevue, se odehrávají jeho povídky, shrnuté do tří sešitů Směšných lásek.
Kultura, Jihomoravský kraj

Skanzen ve Strážnici se rozrostl o nový mlýn a valchu

Oblíbený skanzen Strážnice je bohatší o dvě zbrusu nové stavby –⁠ valchu a vodní mlýn. Dříve budovy stávaly v povodí říčky Velička, nyní byly přesunuty do strážnického areálu s expozicí vodních technických staveb. Zájemci o lidová řemesla si novou expozici budou moci prohlédnout v příští sezóně, od května 2024.
Kultura, Jihomoravský kraj

Odhalení v Mikulově: v zahradě zámku stojí Hvězdář

K mikulovskému kulturnímu létu již neodmyslitelně patří Mikulovské výtvarné sympozium "Dílna", jež je pořádáno každoročně od roku 1993 v prostorách mikulovského zámku. V rámci letošního výročí sympozia a jeho kurátorů, proběhlo na zahradě zámku symbolické odhalení sochy Hvězdáře a křest monografie „Apokalypsy a vize“ umělce a kurátora 30. ročníku MVS “Dílna“ Jaroslava Róny.
Kultura, Jihomoravský kraj

Cesty za uměním: malíř Otakar Kubín alias Othon Coubine a jeho Boskovice a sladká Francie

Francie, Paříž, Provence a kvetoucí voňavá levandule okouzlily řadu našich umělců. Patřil k nimi i malíř a sochař Otakar Kubín, pro něhož se Francie stala druhým domovem. Zvolil si dokonce francouzsky znějící pseudonym – Othon Coubine – a ve Francii je také pochovaný. Na jeho náhrobku je však vytesáno české jméno, naopak u Kubínova pomníku v rodných Boskovicích v létě voní levandule.
Kultura, Jihomoravský kraj

Klasická hudba oživí Lednicko-valtický areál

Osmý ročník Lednicko – valtického hudebního festivalu bude stejně jako předchozí rok začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Od 23. září do 7. října se zde uskuteční večerní koncerty, ale také přednášky, výstavy, edukace nebo masterclass pod vedením Václava Hudečka. Letošní dramaturgii tvoří umělecká symbióza mladých talentovaných interpretů a fenomenálních hudebníků či známých orchestrů.
Kultura, Jihomoravský kraj

Do Kunštátu se vydejte o víkendu na největší tržiště s keramikou

Město Kunštát stane Mekkou keramikářů z celého Česka. Ve dnech 16. a 17. září 2023 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
Kultura, Jihomoravský kraj

Cesty za uměním: Peter Paul Rubens, hrůzostrašná Medusa a další obrazy slavného malíře, které uvidíte v Česku

K nejvzácnějším obrazům v našich galeriích patří ten, na němž se povaluje uťatá hlava Medusy. Z krku vylézají hadi, poblíž pak rozeznáte pavouky, štíra, mloka skvrnitého nebo břečťan. Teprve před několika lety se přišlo na to, že autorem děsivého výjevu je malíř Peter Paul Rubens (1577⁠–⁠1640), jeden z největších světových malířů v historii, mistr barokního stylu a nejznámější vlámský malíř 17. století.
Kultura, Jihomoravský kraj

V Těšanech si prohlédnete i vyzkoušíte kovářské řemeslo

Zajímavý tip na sobotu 2. 9. 2023 nabízí expozice kovářství a kolářství v objektu kulturní technické památky Kovárna v Těšanech. Už po několikáté se v prostorách historické kovárny v Těšanech sejdou amatérští kováři do 26 let, aby zde ukovali speciální kovářské výrobky. Proto také ukázky tradiční kovářské práce nesou název Mladý těšanský kovář.
Kultura, Jihomoravský kraj

Slovácký rok po čtyřech letech opět roztančí a rozezpívá Kyjov

Slovácký rok v Kyjově je bezesporu největším folklorním svátkem u nás. Nejstarší národopisná slavnost se koná jen jednou za čtyři roky a právě letos opět promění Kyjov v rušný úl plný barev zvuků, vůní, a hlavně pozitivních emocí. Přehlídce lidových zvyků s věhlasnou Jízdou králů a několika tisíci krojovaných budou patřit dny od 10. do 13. srpna 2023.
Kultura, Jihomoravský kraj

V Mikulově se opět chystá festival barokního divadla

Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera připomíná bohatou barokní divadelní historii města a poodkrývá dobu, kdy Mikulov patřil k důležitým středoevropským divadelním centrům s rozkvetlou zámeckou a díky piaristům i školskou divadelní kulturou. Letos se koná od 28. do 29. července 2023 na zámku Mikulov a v galerii Konvent.
Kultura, Jihomoravský kraj

Multižánrový festival Boskovice láká na pestrý program

Od 6. do 9. července se v unikátním historickém jádru města – židovské čtvrti a jejím blízkém okolí uskuteční festival Boskovice 2023. Právě místo konání a jeho otevřenost má zásadní podíl na neopakovatelné atmosféře, kterou byste si neměli nechat ujít. Letošní již 31. ročník festivalu přiláká do jihomoravského města Boskovice s jedinečným geniem loci umělce nejen z Česka, ale i ze zahraničí – vystoupí například legendární kapela Dunaj, improvizační divadelní soubor VOSTO5 anebo česko-německá jazzová seskupina Culture Clash – Folklore Jazz.
Kultura, Jihomoravský kraj

Navštivte nejvýznamnější a nejstarší folklorní festival ve Strážnici

Každý poslední víkend v červnu, letos od 23. do 25. června, se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavili a užili si Mezinárodní folklorní festival Strážnice i příjemnou atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik.
Kultura, Jihomoravský kraj