ÚvodAktualityČeské značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Poslechněte si audio verzi článku
Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
V seriálu příběhů českých značek na Kudy z nudy najdete spousty oborů. Patří k nim i zpracování mléka. Proto se tentokrát vypravíme do Mlékárny Hlinsko, která oslavila už osmdesáté narozeniny a dodává na trh mléčné výrobky s obchodní značkou Tatra. Tatra se stala synonymem pro spousty dobrot, které si oblíbily generace dětí i dospělých. Určitě i vy znáte Piknik, Pikao nebo Jesenka. Víte, že se zahuštěným slazeným mlékem v tubě značky Tatra měl zajímavý zážitek herec Oldřich Nový?
 

Nestlovka aneb mlékárna v Hlinsku

Historie mlékárny sahá do roku 1939, kdy ji založila švýcarská společnost Nestlé. Samotná stavba mlékárny, později přezdívané „nestlovka“, byla oficiálně zahájena 4. července 1940. Společnost Nestlé se při výběru lokality rozhodovala podle čistoty přírody a kvality mléka. Hlinsko splňovalo všechny podmínky, obzvlášť díky čisté okolní přírodě, která se podle Švýcarů podobala alpským pastvinám.

Výrobní technologie mlékárně dodaly převážně firmy z Německa, Švýcarska a Dánska. První provoz mlékárny byl spuštěn 1. dubna 1943. Jen během prvního roku provozu Mlékárna Hlinsko zpracovala dva miliony litrů syrového mléka do sušeného mléka, kondenzovaného mléka, másla a sušeného podmáslí. Jen pro srovnání, v současnosti mlékárna zpracovává více než 200 miliónů litrů mléka ročně. Téměř polovina výrobků se vyváží a pochutnávají si na nich lidé ve 24 zemích.

Vůbec poprvé mlékárna začala své výrobky exportovat v roce 1947. Ve stejném roce také rozšířila výrobu sušeného mléka, které bylo oblíbené kvůli bakteriální čistotě a stabilitě kyselosti i tučnosti. Protože to byl trend k zajištění dobrého zdravotního vývoje novorozeňat, Mlékárna Hlinsko rozšířila své portfolio výrobků o sušené mléko pro kojence a stala se tak lídrem v oboru dětské výživy. Když v únoru 1948 takzvanou „nestlovku“ převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy, Švýcaři usilovali o to, aby se jedinečná receptura slazeného kondenzovaného mléka nikdy nedostala na veřejnost. Ukázalo se ale, že se zaměstnancům mlékárny podařilo získat váhové poměry jednotlivých surovin a výroba legendárního kondenzovaného mléka tak mohla pokračovat dál. V poválečném Československu byla Mlékárna Hlinsko nejen jediným výrobcem kondenzovaného a sušeného mléka, ale také jediným výrobcem sušeného podmáslí.
 

Tatra, dobroty a příběh Oldřicha Nového

V roce 1964 se v Mlékárně Hlinsko začalo poprvé vyrábět zahuštěné slazené mléko. Původně mělo jít jen o doplněk pro dochucení kávy, ale rychle ho objevili turisté a výletníci, pro které se díky vynikající chuti a praktickému balení v tubách staly Piknik, Pikao i Jesenka neodmyslitelnou součástí svačin na cestách. Zahuštěné mléko se stalo symbolem Tatry a dodnes se vyrábí podle původního receptu.

Možná jste sami zažili okamžik, kdy jste se ke slazené smetaně nemohli dostat, protože hrdlo tuby ucpal ztuhlý tuk. Nejste sami, stalo se to i herci Oldřichu Novému. Ten dokonce poslal do Mlékárny Hlinsko dopis, v němž vylíčil svůj příběh s tehdy novou Jesenkou. Když si ji otvíral ke kávě na jedné z mnoha nekonečných porad, špunt najednou povolil a obsah Jesenky vystřelil ven. K náramnému veselí účastníků schůze postříkal několik svých sousedů.
 

Máslo, smetany, zmrzliny, ledové tříště a tvarohy

Po roce 1989 Mlékárnu Hlinsko včetně značky Tatra zprivatizoval Milan Domáček. Jako jeden z mála v Česku dokázal mlékárnu prosadit na zahraničních trzích, zejména pokud jde o sušené a kondenzované mléko, a proměnit jí v ostré konkurenci obdobně zaměřených firem v prosperující podnik. Společně s dalšími firmami jako je ETA či Pivovar Rychtář mlékárna úspěšně zaměstnávala řadu lidí z Hlinska a okolí.

Po smrti pana Domáčka koupil mlékárnu od jeho dědiců Agrofert Holding Andreje Babiše. Pod obchodním označením Tatra se dnes vyrábí mléko v krabicích, máslo, smetana, sušené a kondenzované mléko, zmrzliny, ledové tříště, mléčné nápoje, dezerty a tvarohy. Mlékárna investuje do nejmodernějších technologií a do systému řízení kvality. Díky tomu získává ocenění z různých soutěží: například ze soutěže Mlékárenský výrobek roku si v roce 2019 ocenění odnesla Ledová káva a v roce 2021 tvarohový dezert Mlsni.si. s jahodovou marmeládou.
Světový den mléka

Světový den mléka

Lidé si připíjejí kdečím na všechno možné, tak proč si 1. června nepřipít na Světový den mléka – a pěkně stylově, tedy sklenicí mléka? Všichni víme anebo alespoň tušíme, jak důležité je mléko pro zdravou výživu, a že mléko i mléčné produkty jsou bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. S mlékem se v mnoha podobách setkáte i na Kudy z nudy.

Znáte příběhy českých značek?

Znáte příběhy českých značek?

Portál Kudy z nudy vám pravidelně představuje příběhy nejrůznějších tradičních českých značek. Tak například se dozvíte zajímavosti o firmě Baťa, Thonet, Botas, či Moser, anebo o automobilkách Škoda, Tatra nebo Kaipan. České značky, které prověřil čas anebo ty úplně nové a moderní vám nyní přinášíme v souhrnném přehledu, v němž naleznete všechny dosavadní články z webu Kudy z nudy.

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

V roce 2023 společnost ETA oslavila krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!

Hlinsko

Hlinsko

Město v údolí mezi Železnými horami a Žďárskými vrchy prý dostalo jméno podle hrnčířské hlíny. Hrnčířství patřilo vedle tkalcovství k jednomu z tradičních řemesel a obdivovat je tu můžete i dnes – jedním z nejpřitažlivějších cílů totiž je památková rezervace lidové architektury zvaná Betlém.

České značky: Polabské mlékárny a Milko

České značky: Polabské mlékárny a Milko

S výrobky značky Milko se setkáváme běžně. Víte, že se za touto značkou skrývají Polabské mlékárny? Podnik se sídlem v Poděbradech nabízí přírodní i ochucené tvarohy, smetanové i řecké jogurty, tvarohový dezert Termix, jogurty v islandském stylu skyr, tvarohové dezerty Ovofit, tvarohový krém se smetanou Tvaroháček, žervé, bio tvaroh s jogurtem Matylda, dipy ke grilování, čerstvé, polotvrdé, tvrdé i pařené sýry, sýry pastevecké i kozí, máslo nebo smetanu.

Další aktuality

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika

Velikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?

Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
20. duben 2025 8:25
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
18. duben 2025 8:38
Gurmánská turistika