Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Cesty za uměním: francouzský malíř a „celník“ Henri Rousseau a jeho stopy v Česku

Jeden z nejcennějších obrazů ve sbírkách Národní galerie v Praze namaloval francouzský malíř Henri Rousseau (1844–1910), přezdívaný Samouk, Nedělní malíř nebo Celník. Naivistický a ve všech směrech originální umělec přitom celník nikdy nebyl, a dokonce se tak nejmenuje ani jeho nejslavnější obraz. Seznamte se s ním na Kudy z nudy!
Praha | Kultura

Tim Burton se vrátil do Prahy: do jeho fantaskního světa nahlédnete v Obecním domě

Americký filmový mág – producent, scénárista, básník a loutkař, propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou, se po 10 letech se vrací opět do Prahy, aby dal svým českým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli. Všemožné exponáty z jeho snových, fantaskních, groteskních až hororových děl si prohlédnete od 1. května do 30. září 2024 v Obecním domě.
Praha | Kultura

Festival United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu!

Od středy do soboty 1. až 4. května 2024 se Kampa, Střelecký ostrov anebo Janáčkovo nábřeží stanou dějištěm jedenadvacátého ročníku festivalu United Islands of Prague a tudíž i hlavním centrem kulturního dění v Česku. Během čtyř festivalových dní se diváci mohou těšit na více než stovku umělců nejen z tuzemska, ale také z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů. Kromě hudebních objevů pak na návštěvníky čekají také zajímavé workshopy, přednášky, živé podcasty, besedy i sportovní aktivity. Festival je tradičně pro všechny návštěvníky zdarma.
Praha | Kultura

10 tipů, kam za sochami Davida Černého

David Černý je jednou z nejvýraznějších postav české výtvarné scény. Do povědomí veřejnosti jej dostalo hlavně přetření smíchovského tanku na růžovo, kůň v Lucerně, miminka na Žižkovské věži, nebo Entropa během českého předsednictví EU v roce 2009. Naposledy vzbudily emoce informace o nových sochách motýlů, které budou na budově opravovaného Máje v centru Prahy. Než se tak stane, tak se podívejte na tipy portálu Kudy z nudy, kam za sochami Černého můžete vyrazit.
Praha | Kultura

Oslavte Den Evropy a 20 let od vstupu České republiky do EU

Oslavy Dne Evropy se konají druhý květnový týden na veřejných prostranstvích evropských měst každý rok. Evropská unie oslavuje 9. května vyhlášení Schumanovy deklarace v roce 1950 a úspěchy, kterých dosáhla. Česká republika si letos připomíná dvacet let od vstupu do Evropské unie. Zároveň brzy nastanou evropské volby a Evropský parlament zve na zajímavé akce po celé Evropě. Kudy u nudy vás zve na pár vybraných akcí v Praze, Jihlavě, Trojmezí nebo Hradci Králové.
Praha | Kultura

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Evropa v Česku: proč máme rádi Francii?

Gurmánské speciality od cibulačky až po crème brûlée a makronky, víno, sýry, Cannes a nejslavnější filmový festival na světě, Paříž, Le Mont Saint Michel, zámky na Loiře, cyklistický závod Tour de France, Azurové pobřeží, Bretaň a Provence provoněná levandulí: je tolik věcí, které máme rádi ve Francii! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy. Pojďte s Kudy z nudy poznat Francii!
Praha | Kultura

Cesty za uměním: stopy světoznámého malíře Pabla Picassa v Česku

Rok 2023 byl v uměleckém světě rokem malíře Pabla Picassa (1881–1973). Uplynulo 50 let od jeho úmrtí a muzea na celém světě chystala desítky výstav, věnovaných jeho tvorbě. Jsou díla světoznámého malíře k vidění i u nás v Česku? Jaké příběhy je provázejí a co byste o nich měli vědět?
Praha | Kultura

Prožijte duchovní Velikonoce v Praze

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce, které oslavují vzkříšení Ježíše Krista. Středem těchto oslav, v duchu křesťanských tradic, bude v Praze katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Hlavním celebrantem všech mší svatých je zde pražský arcibiskup Jan Graubner. Několik liturgických slavností bude probíhat také v kostele Všech svatých či bazilice sv. Jiří na Pražském hradě.
Praha | Kultura

Národní galerie Praha zahajuje Openingem 2024 novou sezónu

Ve čtvrtek 21. března 2024 spustí Národní galerie Praha novou sezónu! Jarní Opening 2024, který se uskuteční od 19 hodin ve Veletržním paláci. V rámci Openingu představí Národní galerie dvě výstavy: Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji a Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek. Vstup je volný a v rámci openingu bude volný vstup i do expozic v rámci Veletržního paláce.
Praha | Kultura

10 tipů, kam zajít do jazzového klubu

Synkopy, odpovídačky, nekonečné improvizace a složité harmonie. Nezaměnitelný zvuk saxofonu a trubky, nostalgické piano, síla okamžiku v souznění hudebníků. Od ragtimu, přes populární swing až po soudobé trendy, jazz již přes sto let svou nezaměnitelnou energií dobývá srdce muzikantů i posluchačů. Objevte nejznámější české jazzové kluby, kde se ponoříte do hudby a čas jde mimo vás.
Praha | Kultura

Česká národní banka vydává pamětní minci ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany

Bedřicha Smetanu nově připomíná pamětní stříbrná mince. Ke 200. výročí narozenin světově proslulého českého hudebního skladatele ji vydala Česká národní banka (ČNB). Jde o druhou letošní pamětní minci v dvousetkorunové nominální hodnotě.
Praha | Kultura