ÚvodAktualityJak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu
Gurmánská turistika

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku

kapr štědrý denTypickym hlavním jídlem pro většinu Čechů je většinou smažený kapr (ryba je tradiční postní jídlo povolené církví) s bramborovým salátem a rybí polévkou. U štědrovečerní večeře by měl být na stole přichystán vždy sudý počet talířů s příbory. Tím zabezpečíme, že se pravděpodobně spolu všichni zase za rok sejdeme u stolu a tento zvyk také vylučuje, aby někdo byl u štědrovečerního stolu sám – nejmenší možné číslo jsou dva. Víte, že podle tradic našich předků měla štědrovečerní večeře zahrnovat sedm až devět chodů a že potraviny měly svůj symbolický význam? Například jáhelník, tedy jáhly se švestkami zapečené s mlékem, znamenal příchod peněz do stavení, jáhly s houbami či houbový kuba nosil štěstí a hrách i čočka měly opatrovat děti před vyrážkami.
 

Jak připravit jemnou rybí polévku s žemlovými noky

Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby. Doba přípravy a vaření je 2 hod. a 30 min, z uvedených surovin získáte 6 až 8 porcí.

rybí polévkaSuroviny na rybí vývar: 1 kostra a hlava z kapra, 2 mrkve, 1 menší celer, 2 petržele, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 hrst petrželky kudrnky, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4x bobkový list, sůl
 
Suroviny na polévku: 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, jikry, mlíčí

Zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo
 
Suroviny na žemlové noky: 6 plátků bílého toustového chleba, hrst petrželky kudrnky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany, 3 žloutky, lžíce oleje, hladká mouka na zahuštění
 
Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny. Žemlové knedlíčky – bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.

Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.

 

Udělejte si houbového kubu

Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes se připravují spíš výjimečně. Doba přípravy a vaření je cca 70 min., je však potřeba min. 2 hodiny před začátkem vaření namočit houby. Suroviny vystačí na 4 porce.

houbový kubaCo budeme potřebovat: 300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.
 

Kapr smažený s bramborovým salátem nemůže chybět

Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky? Příprava vám bude trvat  30 min., vaření pak 90 min. Z uvedených surovin připravíte 4 poce.
 
kaprSuroviny na kapra: 4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, tuk na smažení, citron, strouhanka, sůl
Suroviny na bramborový salát: 1 kg brambor (nejlépe typu A), 1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru, ocet, sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku, 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
 

Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova.

bramborový salátBrambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
 

A na závěr babiččina smažená jablíčka

Babiččina smažená jablíčka evokují šťastnou dobu dětství a her. Vzpomínky jsou tak sladké… proč si tedy nedopřát jednou v roce na Vánoce návrat do dětství? Doba vaření je asi 30 min, suroviny vystačí na 4 porce.

smažená jablkaCo budeme potřebovat: 2–3 větší jablka, 400 ml mléka, 3 vajíčka, hladká mouka, olej na smažení, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, šlehačka na zdobení

Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince. Připravíme si lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Připravíme vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší. Osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou. Zdobíme šlehačkou.
#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki Gurmánská turistika

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den Gurmánská turistika

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Plánujete štědrovečerní hostinu prožít jinak než v kuchyni u stolu, jako vždycky? Anebo se vám prostě nechce vařit a raději si zajdete na klasické menu do příjemného prostředí, kde se o vás budou vzorně starat? Kudy z nudy vám přináší inspiraci na báječné posezení v restauraci, kde vám nabídnou štědrovečerní menu, stačí si jen vybrat a zarezervovat si svůj stůl.

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Velmi významného ocenění – chráněné označení původu – v rámci celé EU dosáhl v roce 2007 Pohořelický kapr, což se mu povedlo o několik měsíců dříve než jeho známějšímu jihočeskému kolegovi Třeboňskému kapru.

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Značka Třeboňský kapr se těší své oblibě nejen u nás, ale i za hranicemi už více než sto let. Již na konci 19. století byli kapři z Třeboňska dováženi na trhy v Německu a ve Vídni. Mezinárodně je označení Třeboňský kapr chráněno od roku 1967. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název chráněné zeměpisné označení a vztahuje se na produkty, jejichž kvalita, pověst či jiná vlastnost úzce souvisí s místem původu.

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Česká rodina Plachých z farmy Poříčí u Pelhřimova dělá nejlepší paštiku světa. V roce 2020 jejich lapří paštika vyhrála letošní cenu Great Taste, která je určena malým výrobcům z oblasti gastronomie z celého světa.

Další aktuality

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov ve skále či na skalách, v jeskyni, v kapli, na vodě nebo na rozhledně? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika