ÚvodAktualityAmbiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group
Gurmánská turistika

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.
Kuchyň AmbientePrvní restaurace Ambiente Praze se zrodila v porevolučním období, kde panovaly buďto luxusní, „pseudoluxusní“, drahé restaurace v rukách zahraničních majitelů, anebo levné české hospody nevalné úrovně či různé restaurace bazarového typu a etnickou kuchyní.

Ovšem koncept Ambiente restaurací přišel již od samého začátku s něčím jiným, s něčím novým na trhu české gastronomie. Nastavil zahraniční standard služeb za ceny držící se na hranici mezi kategorií luxusní a levnou. Zavedl ideální poměr mezi kvalitou a cenou pokrmů. Renomé si Ambiente staví obzvláště na pečlivém výběru kvalitních, a pokud lze i lokálních, výchozích surovin.

Vznik názvu podniku je spjat s mezinárodními gastronomickými knihami a časopisy. Nápadně často se v nich opakuje slovo „ambiente“. To, že atmosféru prostředí, ve které se stravujeme, je důležité dát v soulad s jídlem, se stalo jedním z klíčo­vých rysů konceptu Ambiente.

Jeho zakladatel a majitel pan Tomáš Karpíšek si zakládá na tom, že chce vařit dobré jídlo, které bude správně servírované v pěkném prostředí, protože gastronomie je hlavně o zážitcích.

Řeznictví Naše maso je jedním z projektů Ambiente. Nabízejí zde maso, ze kterého se vaří ve všech jejich restauracích. Specializují se na vyzrálé hovězí plemene čestr, přeštické vepřové a nabízejí také vlastní uzeniny. 

Řezníci se se svými dodavateli osobně znají a dbají na to, aby zvířata žila spokojený život.  Naše maso nabízí i další suroviny a potřeby pro vaření z masa. Na poličkách najdete třeba koření, sůl, čokoládu nebo mouku, kterou kuchaři sítě Ambiente nejraději používají v restauracích pro své lahodné vaření. Navíc se zde můžete i najíst, pochutnáte si z čerstvé nabídky bistra.
 

Lokál, Pizza Nuova nebo Brasileiro?

Koncept musí být přizpůsoben místu a atmosféře, aby to bylo přirozené a aby tam patřil. Což je například znát na každém z již rozrůstajících se Lokálů, koncepčně jsou identické a přece jen je v každém o něco málo jiná atmosféra. V Praze je najdete například na Malé Straně, kde je Lokál U Bílé kuželky, v Karlíně, kde je Lokál Hamburk. Síť se rozrůstá a nyní do Lokálu můžete zajít v Brně do Lokálu U Caipla a Plzni do Lokálu Pod divadlem

Na dobré pivo můžete vyrazit i do dalších podniků Ambiente jako jsou Dva kohouti, Výčep Pult
či Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí. Kdo raději víno, i ten si může vybrat z u Ambiete, patří do ní i vinárna Bokovka, která si zakládá na nabídce kvalitních vín téměř z celého světa.  

Vyzkoušet můžete i jeden z italských konceptů Pizza Nuova či Pasta Fresca, kde vyrábí deset druhů těstovin, pečou vlastní focacciu a každé jídlo ladí do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Pracovní setkání bude příjemné v prostředí podniku Pasta Caffé. Zdejší kuchaři pro vás připravují moderní jídla z domácích těstovin a čerstvých surovin stejně jako tradiční italské předkrmy, domácí dezerty a dorty.

Rodinnou pohodu nebo setkání s přáteli si vychutnáte spolu s brazilskou kuchyní v originálních churrasco-rodízio restaurací Brasileiro.

Churrasco znamená tradiční přípravu různých druhů mas, zejména hovězího masa ve speciálním grilu, kde se maso opéká napíchnuté na jehlách. Rodízio je způsob podávání.

brasilieroGrilované maso plemen jihoamerických býků je servírováno tzv. passadores de carne, který maso odkrajuje ze špízu přímo hostovi u stolu na talíř. Každý host má na stole „kolečko“, kterým značí, zda má zájem o další druh masa z jehly k ochutnání, tj. otočí jej zelenou barvou vzhůru. Nabídku dotváří dále ryby, mořské plody a pestrý studený bar plný různých variací předkrmů, salátů, včetně sushi. Způsob konzumace je zaveden formou „all you can eat“, který byl v době zakládání restaurací lze říci až revolučním krokem.
 

Kuchyň, Čest a La Degustation Bohême Bourgeoise

Hledáte opravdu speciální restauraci, kam chcete zajít na romantickou večeři, kam pozvat obchodní partnery? Nešlápnete vedle, když si uděláte rezervaci v restauraci KuchyňSalmovském paláci na Pražském hradě, která je opět v provozu. 

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové  prostředí – to je steakhouse Čestr. Celé partie z čestru a přeštíka pečeme na nízkou teplotu v sauně, kterou jsme přes půl roku vyvíjeli. Maso je pak neobyčejně chutné, šťavnaté a křehké. Vřele doporučujeme vyzkoušet v tříchodovém menu.

Na degustační menu můžete zajít do restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Hosté mohou sledovat vaření podle mistrovsky vypracovaných postupů z bezprostřední blízkosti. Chody se pravidelně obměňují podle aktuální nabídky drobných českých pěstitelů a bio farem. Restaurace pravidelně každoročně obhajuje michelinskou hvězdičku.

Káva a dort v příjemné kavárně

Prvorepubliková kavárenská atmosféra na vás dýchne v Café Savoy. Nevšední interiér zdobí mimo jiné i památkově chráněný neorenesanční strop s historií sahající až do roku 1893, což málokdo ví. Café Savoy se stalo oblíbeným místem setkávání, známé je především bohatými snídaněmi, ovšem z vkusně uměřeného jídelníčku si vyberete určitě i oběd nebo večeři. Vlastní pekárna zabezpečuje denně čerstvé cukrářské a pekárenské produkty. Uvidíte sami!

Dalším osvědčeným tipem je Cukrárna Myšák, která se ke konceptu Ambiente přidala teprve nedávno. Vyhlášená cukrárna jejíž historie spadá do začátku minulého století se nachází v centru Prahy, ve Vodičkově ulici. Restaurovány byly například mozaiková podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště či dřevěné niky. Ze sladkých dobrot můžeme doporučit například plněné croissanty, pohár Myšák a další klasické české zákusky i moderní obměny jako je například větrník Myšák se slaným karamelem.
 

Kurzy vaření od Ambiente


Chcete se naučit vařit jako profesionálové ze sítě restaurací a káváren Ambiente? Pak pro vás jsou připraveny kurzy vaření na Národní třídě 28 v prostoru UM. Nabídka kurzů je široká, jmenujme alespoň pár: Zkus Ambiente, kde se dozvíte nejen něco o vaření, ale můžete se těšit na historky ze zákulisí. Vyrazit můžete na Školu čepování, či Jak na kávu s domácím kávovarem, můžete se učit péct či koláče s mistry z Esky

Její návštěvu v Karlíně si určitě nenechte ujít. Koncept pekařství, kavárny a restaurace v jednom to je Eska v Karlíně. Jejich čerstvě upečený domácí chléb, který si můžete koupit, i domů se vám s velkou pravděpodobností stane nezapomenutelným.

Od roku 2023 je poodnik rozdělen a v prvním patře najdete restauraci Štangl. V restauraci pracují se surovinami z pole, divoké přírody a vlastní hydroponické farmy, s ušlechtilými plísněmi i fermentací. 

Oblíbené restaurace a gastronomické tipy v Praze
UM – kurzy vaření od Ambiente Gurmánská turistika

UM – kurzy vaření od Ambiente

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. A tohle je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme.

Restaurace Štangl v Karlíně Gurmánská turistika

Restaurace Štangl v Karlíně

Restaurace Štangl sídlí v prvním patře Esky v Karlíně. Dříve místo fungovalo jako jeden podnik.

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě Gurmánská turistika

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě

Restaurace Kuchyň sítě Ambiente v Salmovském paláci opět funguje. Přijďte na poctivé české jídlo šéfkuchaře Marka Janoucha a pečlivě ošetřené tankové pivo.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Vinárna Bokovka v Praze Gurmánská turistika

Vinárna Bokovka v Praze

Vinárna Bokovka je otevřena každému, kdo chce ochutnat kvalitní vína především z Evropy. V nabídce ale najdete i vína z Argentiny, Chile, Kalifornie a Nového Zélandu. Objevíte zde zajímavá, méně známá, ale kvalitní vína z celé Evropy a máme v nabídce nechybí ani nejlepší vína z Moravy.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Burger Service v Praze Gurmánská turistika

Burger Service v Praze

Fastfood Burger Service vznikl v Revoluční ulici, v samém centru Prahy, pod taktovkou vyhlášené sítě restaurací Ambiente.

Pastacaffé v Praze Gurmánská turistika

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Marie B Gurmánská turistika

Restaurace Marie B

Uvolněná restaurace bez menu, kde se díváte kuchařům pod ruce, to je nově otevřená restaurace sítě Ambi Marie B v centru Prahy.

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně Gurmánská turistika

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně je nástupcem prvního Lokálu v Dlouhé a nachází se v malostranském domě s krásným klenutým sklepem. Tento Lokál rovněž stojí na dvou základních pilířích – skvělém čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.

Kantýna Gurmánská turistika

Kantýna

Co takhle pořádnou svačinu? Dejte si ji u nás, vemte si ji do kanceláře nebo třeba na výlet.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky Gurmánská turistika

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Café Savoy v Praze Gurmánská turistika

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Restaurace Pasta Fresca Gurmánská turistika

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Lokál U Zavadilů v Kunraticích Gurmánská turistika

Lokál U Zavadilů v Kunraticích

Nakročeno z centra Prahy nejprve do okrajových částí a pak i do jiných regionů má jeden z nejznámějších gastronomických konceptů u nás. V pražských Kunraticích nově otevřeli Lokál U Zavadilů.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy Gurmánská turistika

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu – La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente Gurmánská turistika

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (11.5. – 12.5.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Historická bitva v Kolíně, Opening Party 2024 – sraz v Muzeu amerických veteránů, Prague Dragon Boat Festival 2024, Kačinské hry 2024, Vinná noc v Mělníku. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Zážitky, Praha

Prožijte Pražské jaro s velikány klasické hudby

Mezi 12. květnem a 3. červnem 2024 se uskuteční 79. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Festival je v hudebním světě fenoménem – přečkal všechny dějinné zvraty, i změny vkusu a dramatické kulturní poryvy. Přečkal je, protože ve všech dobách zůstalo dost posluchačů, připravených ocenit a vychutnat skutečnou uměleckou kvalitu. I přesto nabízí mnoho inovací: letos poprvé se uskuteční projekt SpringTeen – festivalový den věnovaný mladému publiku a rodinám s dětmi. Největším vykročením z čistě hudebních vod bude Pražské jaro Art Salon, který představí díla šesti renomovaných výtvarných umělců napříč generacemi, které festival oslovil s jedním společným zadáním – vytvořit dílo inspirované cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany.
Kultura, Praha

Ochutnejte Titanic Gourmet Menu či steak à la AI v unikátním restaurantu Triton

Restaurace Triton na Václavském náměstí v Praze zve všechny gurmety na ojedinělý gastronomický zážitek: vzrušující cestu časem mohou milovníci dobrého jídla zažít v rámci Titanic Gourmet Menu, které je přenese na palubu první třídy legendárního Titanicu. Naopak cestu do budoucnosti zažijí hosté Tritonu v rámci s největší pravděpodobností prvního pokrmu v Praze, který byl vytvořen s pomocí umělé inteligence.
Gurmánská turistika, Praha

Úřad vlády veřejnosti postupně otevře Hrzánský a Lichtenštejnský palác

Nová turistická sezóna otevírá i běžně uzamčené dveře vládních paláců a vil. Už ve středu 8. května 2024 zpřístupní Úřad vlády ČR Hrzánský palác na Hradčanech a další týden bude otevřen také Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Tradičně se můžete těšit na komentované prohlídky reprezentačních místností i venkovních prostor s jedinečným výhledem na panorama Prahy. Brány obou paláců budou pro veřejnost otevřeny vždy od 9:00 do 17:00 hodin.
Památky, Praha

Kolik základních kamenů má Národní divadlo a odkud do Prahy přicestovaly?

Poslední dobou se hodně píše o složitých testech k přijímacím zkouškám a maturitám. Jak byste asi dopadli, kdybyste takovou zkoušku skládali a měli odpovědět na jedinou otázku: odkud se do Prahy sjely základní kameny, které dnes můžete vidět v základech Národního divadla?
Kultura, Praha

Inspirace na výlety s malými dětmi: s kočárky a odrážedly v Praze a okolí

Když se počasí usmívá slunečními paprsky, je nejlépe strávit hezký den venku aktivním pohybem. Dnes vám přinášíme pár tipů na rodinné výlety do míst, kam se v Praze snadno dostanete s kočárkem. Hlavní výhoda? Nečekají vás na nich náročné výstupy do kopců ani prudké sjezdy, a tak si na své přijdou i případní starší sourozenci na odrážedlech a jiných "vozidlech".
Zážitky, Praha

Praha opět ožije maratonem

Jeden z nejkrásnějších maratonů světa patří se svými více než 8 000 běžci z 91 zemí světa k tradičním běžeckým svátkům Česka. Odstartujte ze Staroměstského náměstí, nechte za sebou slavný Orloj a vydejte se Pařížskou ulicí k Vltavě. Proběhněte přes Karlův most, gotický klenot Prahy, a kochejte se výhledem na majestátní Pražský hrad. Letošní 28. ročník Prague International Maratonu odstartuje už v neděli 5. května 2024 v 9:00 hodin.
Letní sporty, Praha

Česko mezi řádky: Golem, Praha a Gustav Meyrink

Gustav Meyrink (1868–1932) patřil ke generaci německy píšících spisovatelů, jejichž dílo zásadně ovlivnila Praha. Ve svých dílech se k magickému městu opakovaně vracel a rozšířili tak jeho slávu i za hranice. V Praze se odehrává i Golem, jeho nejznámější román, napsaný roku 1915.
Kultura, Praha