V sobotu 18. srpna vám expozici užitkových rostlin Ameriky představí kurátorka Klára Lorencová. Prohlídky začínají ve 14.00 a 16.00 hodin a jsou v ceně vstupného do botanické zahrady. Sraz zájemců je u pokladny v severní části venkovních expozic z ulice K Pazderkám.
Trojská botanická zahrada přiblíží návštěvníkům na ukázkovém políčku v severní části svého areálu
známé i méně známé obilniny, okopaniny i zeleninu původem z Nového světa. K vidění je například téměř neznámá, ale velmi chutná „
mexická okurka“, batáty či sbírka rostlinných sladidel, která se mohou stát zajímavým obohacením našich zahrádek i jídelníčku.
Značná část plodin, které dnes patří do našeho jídelníčku, není v našich krajích domácí. Dovedete si představit
českou kuchyni bez brambor, rajčat, paprik, dýní či fazolí?
Také kukuřici a slunečnici už na našich polích vnímáme jako samozřejmost. V obchodech můžeme zcela běžně koupit
arašídy, kešu a para ořechy, kakao, vanilku, čerstvé batáty, maniok, chilli papričky, ananas, avokádo nebo papáju. Americký kontinent významně obohatil zbytek světa o
sortiment plodin se škrobnatými hlízami neboli okopaniny, o nabídku luštěnin, obilovin a jiných zrnin, plodovou zeleninu, olejniny a textilní rostliny. V neposlední řadě americké druhy podstatně rozšířily nabídku léčivých, aromatických a kořeninových rostlin.
Ukázkové pole, které návštěvníci naleznou v severní části areálu botanické zahrady, představuje velmi bohatý a ucelený sortiment užitkových rostlin Nového světa, které lze během sezony pěstovat venku i u nás. Pocházejí z vyšších poloh Jižní Ameriky, ze Střední Ameriky a jihu Severní Ameriky.
Na ukázkovém políčku si zájemci mohou
prohlédnout 160 druhů a kultivarů známých i méně známých užitkových rostlin. K vidění je i známá
superpotravina quinoa neboli merlík chilský, který od nepaměti pěstovali staří Inkové na březích jezera Titicaca. Semena zbavená hořkých obalů se melou na mouku, z níž se peče chleba, tradičně se užívají k výrobě nápoje chicha, který připomíná pivo.
Z Ameriky pocházejí rovněž dvě byliny využívané jako přírodní sladidla vhodná pro diabetiky. V současnosti je již značně populární
stevie sladká, která obsahuje glykosidy až 200krát sladivější než sacharóza. Ještě vyšší obsah sladkých látek má
lipie sladká neboli aztécký cukr, která se ve své domovině Mexiku užívá k doslazování čaje a dalších nápojů. Během komentovaných prohlídek v sobotu 18. srpna představí kurátorka Klára Lorencová
perspektivní, u nás snadno pěstovatelné, zatím však méně známé plodiny. Zájemcům poradí s jejich
pěstováním i využitím v kuchyni.